Antibioticaresistentie - Europese aanpak (12.02.2016)

Antibioticaresistentie (bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica) staat op dit moment hoog op de agenda binnen de Europese Unie. Op 10 februari heeft minister Schippers de Europese ministeriële conferentie over antibioticaresistentie geopend met een toespraak. Voor de volledige toespraak (in het Engels) klik hier. In deze toespraak pleit minister Schippers voor een Europese aanpak van het resistentieprobleem.
 
Maar hoe ontstaat resistentie tegen antibiotica? Het RIVM laat in deze korte animatiefilm zien hoe resistentie tegen antibiotica ontstaat. Resistentie betekent dat bacterien ongevoelig worden voor de werking van een antibioticum, waardoor bacteriële infecties steeds moeilijker te behandelen worden. Het is dus belangrijk zorgvuldig met het gebruik van antibiotica om te gaan.
 
Branche organisatie ActiZ geeft een overzicht van alle instanties die betrokken zijn bij het tegen gaan van antibioticaresistentie en het voorkomen van verspreiding van resistente bacteriën in verpleeg- en verzorgingshuizen.
 
ZonMw geeft op haar website een overzicht van de diverse programma's die bijdragen aan een multidisciplinaire en internationale aanpak.